تجهیزات انبارداری

تجهیزات انبارداری

تجهیزات انبارداری شامل چه چیزهایی است؟ انبارداری ازجمله مشاغلی است که برای انجام آن روش‌ها و سیستم‌های مختلفی فراهم‌شده است، هرچه تکنولوژی پیشرفت بیشتری داشته این بخش از صنعت نیز تحت تأثیر قرارگرفته است تا جایی که انواع انبار کاملاً دستی تا مکانیزه وجود دارد. قصد ما در این بخش ارائه کلی درباره لوازم و تجهیزات انبارداری است.

تجهیزات دفتری:

تجهیزات اداری به آن بخش از تجهیزات انبارداری گفته می‌شود که در راستای تهیه گزارش‌های کاربردی کاربرد دارند.

این تجهیزات به‌طور عمده شامل اسناد انبار، دفاتر انبار، کاردکس، کامپیوتر و برنامه‌های انبارداری هستند. در حال حاضر بیشتر انبارها از برنامه‌های انبارداری استفاده می‌کنند که باعث شده بتوانیم گزارش‌های کامل‌تر و سریع‌تری تهیه کنیم که در گذشته با توجه به اینکه یا از دفاتر انبار و یا کاردکس استفاده می‌شد، گزارش‌های تهیه‌شده نه دقت لازم را داشتند و نه با سرعت تهیه می‌شدند.

از لوازم مدرن امروزی در این بخش می‌توان به برنامه‌های مربوط به دریافت اطلاعات ارسالی توسط بارکد خوان (Barcode Reader) و یا RFID خوان‌ها  (RFID Reader) اشاره نمود. جهت استفاده از این تجهیزات باید علاوه بر برنامه موردنیاز تجهیزات دیگری مانند پرینتر مخصوص چاپ برچسب یا تگ و سیستمی به‌عنوان سرور نیز وجود داشته باشد.

مطلبی که باید در نظر گرفته شود این است که تفاوتی ندارد که ما از انبارداری سنتی استفاده کنیم یا مدرن، درهرصورت باید سیستم کدینگی تعریف کنیم که بتوانیم به کمک آن اطلاعات به‌روزی داشته باشیم.

 

تجهیزات تخلیه و بارگیری:

به آن دسته از تجهیزات گفته می‌شود که جهت تخلیه، بارگیری و یا جابجایی کالا در انبار کاربرد دارند و مهم‌ترین نوع این تجهیزات که از دیرباز مورداستفاده بوده جرثقیل است.

جرثقیل‌ها در انواع گوناگونی مانند دستی، سقفی، کارگاهی، بازوئی و ماشینی وجود دارند که با توجه به نوع انبار، وزن کالا و فضای انبار نوع متناسب آن را به کار می‌بریم.

وسیله دیگری که در انبارها مورداستفاده قرار می‌گیرد لیفتراک است که در وزن‌های مختلف و انواع برقی، گازی، گازوئیلی و بنزینی در بازار موجود است. استاکرها دیگر وسیله‌ای هستند که در انبارها استفاده می‌شوند که انواع گوناگونی دارند. این وسیله، کاربردی مانند لیفتراک دارد ولی به دلیل کوچکی امکان تردد آسان‌تر بین قفسه‌های انبار را دارد. لوازم حمل دستی بار مانند باربر، بشکه بر، جک پالت، کپسول بر، لوله بر و …

 

تجهیزات اندازه‏ گیری:

اندازه‌گیری در انبار با توجه به نوع کالا و میزان حساسیت آن متفاوت است، بعضی از اجناس باید وزن شوند و برخی دیگر ازنظر ابعاد موردتوجه قرار می‌گیرند برای وزن کردن با توجه به‌اندازه کالا از ترازوهای آزمایشگاهی، دیجیتال و یا باسکول استفاده می‌کنند و برای اندازه‌گیری ابعاد نیز از وسایلی مانند کولیس، ورنیه و یا متر استفاده می‌کنند.

 

تجهیزات نگهداری:

نحوه انبار کردن ارتباط مستقیمی با تجهیزات دارد. در انبارهایی که از سیستم کاردکس استفاده می‌کنند معمولاً بخش انبارش نیز سنتی است و بیشتر کارها توسط افراد صورت می‌گیرد که ضریب خطای آن بیشتر است.

قفسه‌بندی:

اساسی‌ترین بخش انبار، سیستم قفسه‌بندی است. این سیستم با توجه به تجهیزات و نوع انبار آماده‌سازی می‌شود. برای انبارهای سنتی فاصله در نظر گرفته‌شده باید به‌اندازه حرکت دو نفر در کنار هم در نظر گرفته شود و در انبارهایی که از استاکر استفاده می‌شود عرض راهروها باید به‌اندازه‌ای باشد که استاکر به‌راحتی در آن حرکت کند.

مسئله دیگر درباره قفسه‌ها مربوط به عرض آن است. عرض معمولاً حدود ۴۰ سانتیمتر در نظر گرفته می‌شود البته اندازه استانداردی وجود ندارد و با توجه به کالایی که در قفسه قرار می‌گیرد می‌تواند کمتر یا بیشتر شود.

ارتفاع (فاصله بین قفسه‌ها)  نیز باید به‌اندازه‌ای باشد که کالا به‌راحتی در قفسه قرار گیرد و در ضمن فضای بالاسری مازاد نیز وجود نداشته باشد.

همچنین قفسه‌ها باید حدود ۶۰ سانتیمتر از سقف فاصله داشته باشند. سیستم قفسه‌بندی به‌صورت کلی به دو نوع ثابت و متحرک تقسیم می‌شود. سیستم متحرک بیشتر در انبارهایی که فضای کمی دارند و امکان ایجاد راهرو بین تمام قفسه‌ها وجود ندارد مورداستفاده قرار می‌گیرد.

پالت:

از دیگر وسایل می‌توان به انواع پالت اشاره نمود. همچنین جعبه‌های پلاستیکی که به آن‌ها باکس پالت گفته می‌شود که در سایزهای مختلف و برای نگهداری اجناسی که کوچک هستند مانند پیچ و مهره‌ها و یا شکل هندسی منظمی ندارند مانند زانویی استفاده می‌شود.

کارت مشخصات کالا:

یکی از مهم‌ترین راه‌های شناخت کالا کد آن است که در انبارها باید نام کالا به همراه مشخصات فنی و کد آن بر روی برگه‌هایی به نام کارت مشخصات کالا ثبت و روی آن الصاق گردد. با کمک این کد هیچ‌گاه در تحویل اجناس اشتباهی رخ نمی‌دهد.

در انبارهای صنعتی و پیشرفته راهروها و قفسه‌های آن نیز دارای کد مخصوص به خود هستند که پیدا کردن اجناس را خیلی ساده می‌کند. برای راحتی کار به شما توصیه می‌کنیم همیشه هر دو سیستم کدینگ (کدینگ کالا و کدینگ قفسه‌بندی) را اجرا نمایید.

بارکد و RFID:

در انبارهای نیمه مکانیزه و مکانیزه از سیستم‌های پیشرفته‌تری به نام بارکد (کد میله‌ای) و یا RFID استفاده می‌کنند تفاوت آن‌ها در نوع کارکردشان است.

بارکدها توسط بارکد خوان‌ها خوانده می‌شوند و حتماً باید در نزدیکی آن‌ها قرارگرفته تا آن دستگاه با تابش نور توانایی خواندن اطلاعات درج‌شده روی برگه‌ها را داشته باشند ولی RFIDها که از فرکانس‌های رادیویی برای برقراری ارتباط کمک می‌گیرند این مشکل را نداشته و با توجه به قدرت فرستنده و گیرنده امکان ارسال اطلاعات از فواصل گوناگون را دارند.

سیستم کاری RFID به این شکل است که تگ الصاق شده بر روی کالا دارای آنتنی است که اطلاعات را ارسال می‌کند و RFIDخوان‌ها نیز آنتن‌هایی دارند که اطلاعات را دریافت می‌کنند. ساده‌ترین نوع آن‌ها را می‌توان در فروشگاه‌ها دید که با الصاق این تگ‌ها روی اجناس از به سرقت رفتن آن‌ها پیشگیری می‌کنند.

 

تجهیزات ایمنی:

به آن دسته از تجهیزات انبارداری اطلاق می‌شود که برای پیشگیری  و یا در زمان بروز حادثه کاربرد دارند مانند تابلوهای هشداردهنده، برچسب ایمنی، انواع کپسول‌های آتش‌نشانی ثابت و متحرک، فایر باکس و تجهیزات خودکار اطفاء حریق.

جمع‌بندی:

در این مقاله تلاش ما بر این بود که توضیح کوتاهی از تجهیزات انبارداری را ارائه نماییم.

 

دانلود فایل PDF این مطلب

 

مطالب مرتبط

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *