مدیریت مؤثر موجودیها

برنامه ریزی در امر تدارکات، پیش بینی و تامین دریافت، نگهداری و تحویل اقلام مورد نیاز با رعایت اصول علمی را مدیریت مؤثر موجودی ها می گویند و پر واضح است برای این مدیریت اصلی ترین مسئله شناخت انواع موجودی می باشد که در ادامه به آن می پردازیم.

انواع موجودی ها:

– مواد اولیه: مواد اولیه به دو دسته کلی تقسیم میشوند که عبارتند از مواد خامی که از طبیعت گرفته می شوند (مانند سنگ آهن برای کارخانجات تولید فولاد) و یا محصول یک کارخانه دیگر می باشند (مانند فولاد برای کارخانجات تولید ماشین).

– محصول نیمه ساخته: در مراحل میانی تولید می باشد ( مانند قطعات بدنه یا موتور ماشین).

– محصول نهایی: در انبار نگهداری می شود تا به موقع به فروش برسد (مانند ماشین ).

– مواد یا لوازم مصرفی: برای گردش کار سازمان مورد نیاز است ولی به شکل مستقیم در امر تولید دخالتی ندارد ( مانند لوازم اداری، لوازم ایمنی و …).

– اجناس خریداری شده برای فروش: این سری شامل اجناسی هستند که بدون هیچ گونه تغییری درآنها در بازار جهت فروش عرضه می گردد وبه طور موقت در انبارها نگهداری می شود و به نوعی می توان گفت برای جوری جنس نگهداری می گردند.

– قطعات و لوازم یدکی: این دسته از موجودی ها مانند لوازم مصرفی به طور مستقیم در امر تولید دخالت ندارند اما کمبود آنها باعث ایجاد وقفه در امر تولید می شود (مانند قطعات یدکی ماشین آلات).

– ابزارآلات:لوازمی که برای تعمیر ماشین آلات مورد استفاده قرار می گیرند (مانند آچار و …).

– اسقاط و ضایعات: شامل قطعات مستهلک و از کار افتاده می شود که می توانند به فروش برسند ( مانند میز شکسته، ماشین از رده خارج و …).

در اینجا شاید این پرسش پیش بیاید که چرا موجودی نگه میداریم که می توان دلایل گوناگونی مطرح کرد چند مورد ان عبارتند از:

– جلوگیری از زیان ناشی از افزایش قیمت.

– نشان دهنده اعتبار و رونق مؤسسه.

– کسب تخفیف در خرید اقلام با حجم بالا.

و …

مطالب مرتبط

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *